BMW X5 and X6 Forum 2014-Current
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read


Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      06-08-2017, 11:44 AM   #23
M3-Namja
Enlisted Member
13
Rep
38
Posts

Drives: F15 X5 Xdrive50i
Join Date: May 2017
Location: Florida

iTrader: (0)

Just ordered vgate OBD 2 WiFi and purchased the app. Decided to go this route, I am a Mac user and do not wish to do the boot camp.

I am looking to do just the following:

Open/close boot with key fob
Backup Camera while driving
Front camera while driving
Close windows with key fob
USB video playback
Open/close mirrors with key fob
Tire Pressure & temperatures

Are these coding possible with the App using the vgate obd 2 WiFi?

Thanks
Appreciate 0
      06-08-2017, 12:01 PM   #24
Madmatt
Private
United_States
29
Rep
58
Posts

Drives: 2016 M235i
Join Date: Apr 2016
Location: Cincinnati, Ohio

iTrader: (0)

I have experience in coding both with E-Sys on my F22 and using the Bimmercode app on our new to us F15.

As to your specific requests I have coded the following using the Bimmercode app and a vGate 2:

Open/close boot with key fob - YES
Close windows with key fob - YES
USB video playback - YES
Open/close mirrors with key fob - YES
Tire Pressure & temperatures -YES

As for these two options:
Backup Camera while driving
Front camera while driving

I had actually meant to code both of those and I have been led to believe it is possible with the app, but I have not myself done so yet. While those are features I would like, the car is my girlfriends and those are not features she wants so I didn't explore those settings too deeply in the app.

One thing to add, the Bimmercode app does allow you to enable "EXPERT" mode which does allow you to code various modules and settings manually as you can with E-Sys, it's just not as easy to use this mode as E-Sys or as well laid out as in the default app mode where you have a simple checkmark to click to activate various features for each module.

As someone that works in IT for a living I would categorize the Bimmercode app as an excellent utility and low risk for someone that wants to code their vehicle with a minimal investment of time and money. With the Expert mode it does allow much more power that comes close to the level of E-Sys but that Expert mode is currently not very well laid out and is harder to use than E-Sys. If you are more comfortable with the somewhat steeper initial learning curve, E-Sys allows more flexibility to make more complex coding changes.

Madmatt
__________________
2016 F22 M235i Black/Black * ZF8 AT * ZTP * ZDA * ZCW * H/K * JB+
2015 F15 X5 50i Mineral White Metallic/Mocha

Last edited by Madmatt; 06-08-2017 at 12:19 PM.
Appreciate 1
      06-08-2017, 01:02 PM   #25
SCA
Brigadier General
SCA's Avatar
United_States
120
Rep
3,209
Posts

Drives: Multiple BMWs
Join Date: Apr 2005
Location: TN

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Madmatt View Post
I have experience in coding both with E-Sys on my F22 and using the Bimmercode app on our new to us F15.

As to your specific requests I have coded the following using the Bimmercode app and a vGate 2:

Open/close boot with key fob - YES
Close windows with key fob - YES
USB video playback - YES
Open/close mirrors with key fob - YES
Tire Pressure & temperatures -YES

As for these two options:
Backup Camera while driving
Front camera while driving

I had actually meant to code both of those and I have been led to believe it is possible with the app, but I have not myself done so yet. While those are features I would like, the car is my girlfriends and those are not features she wants so I didn't explore those settings too deeply in the app.

One thing to add, the Bimmercode app does allow you to enable "EXPERT" mode which does allow you to code various modules and settings manually as you can with E-Sys, it's just not as easy to use this mode as E-Sys or as well laid out as in the default app mode where you have a simple checkmark to click to activate various features for each module.

As someone that works in IT for a living I would categorize the Bimmercode app as an excellent utility and low risk for someone that wants to code their vehicle with a minimal investment of time and money. With the Expert mode it does allow much more power that comes close to the level of E-Sys but that Expert mode is currently not very well laid out and is harder to use than E-Sys. If you are more comfortable with the somewhat steeper initial learning curve, E-Sys allows more flexibility to make more complex coding changes.

Madmatt
Is the tire pressure and temperature as well as open/close mirrors easy to code via Bimmercode?
Appreciate 0
      06-08-2017, 01:47 PM   #26
Madmatt
Private
United_States
29
Rep
58
Posts

Drives: 2016 M235i
Join Date: Apr 2016
Location: Cincinnati, Ohio

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by SCA View Post
Is the tire pressure and temperature as well as open/close mirrors easy to code via Bimmercode?
Yes, very easy to code. Just boxes that you check in the respective modules. I think there are other more comprehensive threads here that go into more detail about the application that you might want to review. Do a search on the forum for "Bimmercode" and I think you should be able to find them easy enough.

Madmatt
__________________
2016 F22 M235i Black/Black * ZF8 AT * ZTP * ZDA * ZCW * H/K * JB+
2015 F15 X5 50i Mineral White Metallic/Mocha
Appreciate 0
      06-08-2017, 07:59 PM   #27
lowlevelhell
Herr Oberst
lowlevelhell's Avatar
128
Rep
533
Posts

Drives: '15 F15, '16 G12
Join Date: May 2015
Location: Nashville

iTrader: (0)

I also added door handle LEDs on when reversing. As a pilot, I'm a big fan of exterior safety lighting for visibility.
Appreciate 0
      06-08-2017, 11:07 PM   #28
Dirty Cash
USAF Retired
Dirty Cash's Avatar
United_States
97
Rep
171
Posts

Drives: F15.50i
Join Date: May 2017
Location: Cashville

iTrader: (0)

Garage List
So, I took the plunge and ordered the vgate and purchased the necessary Apps (BimmerCode & BimmerLink) to do some coding too. Haven't received it yet, but from what I've read so far, this looks like the best route for someone like me, I'm pretty tech savvy and also a longtime Mac user (putting Microsoft OS via Bootcamp or Parallel is not an option for me!)
Appreciate 0
      06-09-2017, 01:48 PM   #29
AmBiGuOuS
BiPPu
AmBiGuOuS's Avatar
United_States
3
Rep
126
Posts

Drives: E60|M5 F15|X5
Join Date: Nov 2008
Location: SoCal

iTrader: (5)

Can we code the iDrive 4 to iDrive 6?
Appreciate 0
      06-09-2017, 02:33 PM   #30
Almaretto
Brigadier General
Almaretto's Avatar
United_States
655
Rep
4,859
Posts

Drives: Coded '16 F10/F15 MSport
Join Date: Dec 2015
Location: Los Angeles, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by AmBiGuOuS View Post
Can we code the iDrive 4 to iDrive 6?
No
Appreciate 0
      06-09-2017, 03:48 PM   #31
jonboyglx
Enlisted Member
5
Rep
31
Posts

Drives: 2017 BMW X5 40e
Join Date: Jun 2017
Location: Randolph, NJ

iTrader: (0)

Im in on this.. but can someone link me to the right Amazon Vgate iCar 2 Wi-Fi OBD adapter ?

Thanks!
Appreciate 0
      06-09-2017, 04:22 PM   #32
jonboyglx
Enlisted Member
5
Rep
31
Posts

Drives: 2017 BMW X5 40e
Join Date: Jun 2017
Location: Randolph, NJ

iTrader: (0)

Also can anyone confirm that this will work on a 2017 X5 40e? I assume it would but wanted to make sure.

Thanks!
Appreciate 0
      06-09-2017, 04:26 PM   #33
hyde
Major
hyde's Avatar
United_States
193
Rep
1,258
Posts

Drives: 2015 X5
Join Date: Oct 2011
Location: New York City

iTrader: (0)

The only coding thread anyone needs is this:
http://f15.bimmerpost.com/forums/sho....php?t=1033991
__________________
2015 X5 - xLine Jet Black with LCEW, ZCW, ZDA, ZDB, ZLP, ZPP, Soft Close, Shades, HK Sound, Tinted Fronts.
2012 X5 - Deep Sea Blue with Premium Package + Black Nevada Leather + Premium Sound + Soft Auto-Close Doors + Nav + Shades.
Appreciate 0
      06-09-2017, 04:39 PM   #34
lowlevelhell
Herr Oberst
lowlevelhell's Avatar
128
Rep
533
Posts

Drives: '15 F15, '16 G12
Join Date: May 2015
Location: Nashville

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by hyde View Post
The only coding thread anyone needs is this:
http://f15.bimmerpost.com/forums/sho....php?t=1033991
Nobody wants to read 160 pages
__________________
'15 X5 35d
'16 740i
Appreciate 0
      06-09-2017, 05:20 PM   #35
Dirty Cash
USAF Retired
Dirty Cash's Avatar
United_States
97
Rep
171
Posts

Drives: F15.50i
Join Date: May 2017
Location: Cashville

iTrader: (0)

Garage List
So, I just finished coding and I got the expected errors. Used BimmerLink to clear them out, but I still have an orange triangle w/exclamation mark on the instrument panel that won't go away. Will leaving the vehicle off for a min of :30 minutes perform a "reset" and clear that fault?

Thanks.
Appreciate 0
      06-09-2017, 06:13 PM   #36
Almaretto
Brigadier General
Almaretto's Avatar
United_States
655
Rep
4,859
Posts

Drives: Coded '16 F10/F15 MSport
Join Date: Dec 2015
Location: Los Angeles, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Dirty Cash View Post
So, I just finished coding and I got the expected errors. Used BimmerLink to clear them out, but I still have an orange triangle w/exclamation mark on the instrument panel that won't go away. Will leaving the vehicle off for a min of :30 minutes perform a "reset" and clear that fault?

Thanks.
Power cycling, driving, and rest usually result in clearing of any false positives.
Appreciate 0
      06-09-2017, 06:14 PM   #37
Dirty Cash
USAF Retired
Dirty Cash's Avatar
United_States
97
Rep
171
Posts

Drives: F15.50i
Join Date: May 2017
Location: Cashville

iTrader: (0)

Garage List
Nevermind!

I figured it out. It was a simple EBCAC (Error Between Computer And Chair) error. I just needed to reset my clock in iDrive and everything is GTG now!
Appreciate 0
      06-09-2017, 06:15 PM   #38
Dirty Cash
USAF Retired
Dirty Cash's Avatar
United_States
97
Rep
171
Posts

Drives: F15.50i
Join Date: May 2017
Location: Cashville

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Almaretto View Post
Power cycling, driving, and rest usually result in clearing of any false positives.
Thanks!

It was just dumb me not paying full attention. Still kinda off kilter from the serious ass whoopin' I took earlier from the X5M!

For anyone new to coding and may be having apprehensions, try this route as described in this thread! IT'S TOO EASY!!!

Last edited by Dirty Cash; 06-09-2017 at 07:08 PM.
Appreciate 0
      06-10-2017, 12:54 AM   #39
MysticBlue
Lieutenant Colonel
98
Rep
1,598
Posts

Drives: '09 M3 DCT Coupe, ---'15 x50i
Join Date: Apr 2008
Location: Eastern Oregon... They call 'em rigs here

iTrader: (0)

Didn't work. Chose 5 blinks instead of 3 for the turn signal. Chose start engine without brake. Didn't work. Still blinks 3 times. Still won't start w/o the brake. I'm fucking tired of paying for shit that doesn't work.
__________________
M3: Active Autowerke filter, Dinan underdrive pulley, Dinan full exhaust and software, 3.45 Differential, Springs, Brakes, Dinan/HRE wheels, 275/30-19 w/10mm spacer, 295/30-19 w/3mm spacer, painted front reflectors, 30% tint, Escort 8500i & Lidar Jammer, LUX H8 V5 halos, Euro rear foglights, 3M ClearBra.
Appreciate 0
      06-10-2017, 01:04 AM   #40
MysticBlue
Lieutenant Colonel
98
Rep
1,598
Posts

Drives: '09 M3 DCT Coupe, ---'15 x50i
Join Date: Apr 2008
Location: Eastern Oregon... They call 'em rigs here

iTrader: (0)

After I selected the items, I coded, and it said it coded. I shut down the vehicle. I restarted it then shut it down and let it sit for 30 minutes. Then tried it again. When it reads it, it says 5 is selected but it's blinks 3 times. It says start without brake is selected, but it won't start without the brake. So not only does it not work, it lies and says it works, but it doesn't.
__________________
M3: Active Autowerke filter, Dinan underdrive pulley, Dinan full exhaust and software, 3.45 Differential, Springs, Brakes, Dinan/HRE wheels, 275/30-19 w/10mm spacer, 295/30-19 w/3mm spacer, painted front reflectors, 30% tint, Escort 8500i & Lidar Jammer, LUX H8 V5 halos, Euro rear foglights, 3M ClearBra.
Appreciate 0
      06-10-2017, 01:25 AM   #41
Almaretto
Brigadier General
Almaretto's Avatar
United_States
655
Rep
4,859
Posts

Drives: Coded '16 F10/F15 MSport
Join Date: Dec 2015
Location: Los Angeles, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by MysticBlue View Post
After I selected the items, I coded, and it said it coded. I shut down the vehicle. I restarted it then shut it down and let it sit for 30 minutes. Then tried it again. When it reads it, it says 5 is selected but it's blinks 3 times. It says start without brake is selected, but it won't start without the brake. So not only does it not work, it lies and says it works, but it doesn't.
At least it was "easy." Maybe app is using odd codes that no longer work and has not been updated with new FDL's.
Appreciate 0
      06-10-2017, 06:52 AM   #42
lowlevelhell
Herr Oberst
lowlevelhell's Avatar
128
Rep
533
Posts

Drives: '15 F15, '16 G12
Join Date: May 2015
Location: Nashville

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by MysticBlue View Post
After I selected the items, I coded, and it said it coded. I shut down the vehicle. I restarted it then shut it down and let it sit for 30 minutes. Then tried it again. When it reads it, it says 5 is selected but it's blinks 3 times. It says start without brake is selected, but it won't start without the brake. So not only does it not work, it lies and says it works, but it doesn't.
Revert to your backup and re-code.
Appreciate 0
      06-10-2017, 08:13 AM   #43
Dirty Cash
USAF Retired
Dirty Cash's Avatar
United_States
97
Rep
171
Posts

Drives: F15.50i
Join Date: May 2017
Location: Cashville

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by MysticBlue View Post
After I selected the items, I coded, and it said it coded. I shut down the vehicle. I restarted it then shut it down and let it sit for 30 minutes. Then tried it again. When it reads it, it says 5 is selected but it's blinks 3 times. It says start without brake is selected, but it won't start without the brake. So not only does it not work, it lies and says it works, but it doesn't.
Well, that's not cool at all. We've got the same model and year 50i, but all of my coding worked (although we didn't choose the same options). I'd revert to the first backup and either give it another shot, get with the developer w/your issues or solicit another set of eyes.

Again, I'm sorry you're having issues w/your coding.
Appreciate 0
      06-10-2017, 08:56 AM   #44
lowlevelhell
Herr Oberst
lowlevelhell's Avatar
128
Rep
533
Posts

Drives: '15 F15, '16 G12
Join Date: May 2015
Location: Nashville

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by MysticBlue View Post
After I selected the items, I coded, and it said it coded. I shut down the vehicle. I restarted it then shut it down and let it sit for 30 minutes. Then tried it again. When it reads it, it says 5 is selected but it's blinks 3 times. It says start without brake is selected, but it won't start without the brake. So not only does it not work, it lies and says it works, but it doesn't.
Did you send the developer a support request through the app? It automatically attaches a coding log and he can analyze any issues. Don't give up so easily.
__________________
'15 X5 35d
'16 740i
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 09:46 PM.




xbimmers
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST