BMW X5 and X6 Forum 2014-Current
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read

Go Back   BMW X5 and X6 Forum (F15/F16) > BMW X5 (F15) and BMW X6 (F16) Forum > BMW X5 and X6 (F15/F16) Forum

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-26-2021, 09:41 AM   #1
mig25
New Member
mig25's Avatar
United_States
3
Rep
12
Posts

Drives: 2014 X5 F15 35D
Join Date: Nov 2015
Location: Ft. Lauderdale, FL

iTrader: (0)

Chassis Stabilization: Drive moderately - Error message

2014 X5 35D
I raised the car to do transmission work, replace the filter/pan and ZF ATF oil. To access those 3 bolts on the back of the pan, I jacked up the transfer case about 1 inch.
After the job was done I was greeted with that message (Chassis Stabilization: Drive moderately)
Now I am not sure if I broke any plug or any connector from the transfer case motor. I tried resetting the system by using software but I was not successful.
Any insight? I had no issues at all before raising the truck to work on.
This is driving me nuts omg!
Thanks, folks




Appreciate 0
      01-26-2021, 11:17 AM   #2
Megatr0n
Private First Class
Megatr0n's Avatar
United_States
39
Rep
117
Posts

Drives: BMW F15 X5 (N55)
Join Date: Jul 2017
Location: NYC

iTrader: (0)

Prob you got the code when you were working on the car... try to clear the code using a obd2 device so the computer could reset or try to leave the car locked and walk away for 30 minutes so the computer could hard reset by itself.

Good luck!
Appreciate 0
      01-26-2021, 11:47 AM   #3
RED_Y_
Major
United_States
523
Rep
1,260
Posts

Drives: 2014 X5 3.5d
Join Date: Sep 2017
Location: SF Bay Area

iTrader: (0)

Did you do ISTA adaptations after you changed the fluid?I am pretty sure there is a procedure for this.
Appreciate 0
      01-26-2021, 12:22 PM   #4
smyles
Major
929
Rep
1,090
Posts

Drives: X5
Join Date: Jan 2012
Location: DC

iTrader: (0)

Drive around for a day; if it doesn't go away, then you have an issue.

P.S. Resetting adaptations has nothing to do with the message/error.
Appreciate 1
      01-26-2021, 01:23 PM   #5
mig25
New Member
mig25's Avatar
United_States
3
Rep
12
Posts

Drives: 2014 X5 F15 35D
Join Date: Nov 2015
Location: Ft. Lauderdale, FL

iTrader: (0)

I drove for a few days already and used odb2 to clear codes, but unfortunately it comes back for some reason.
Appreciate 0
      01-26-2021, 01:46 PM   #6
smyles
Major
929
Rep
1,090
Posts

Drives: X5
Join Date: Jan 2012
Location: DC

iTrader: (0)

Time to get under the car and re-check the wiring/plugs.
Appreciate 0
      01-26-2021, 01:48 PM   #7
mig25
New Member
mig25's Avatar
United_States
3
Rep
12
Posts

Drives: 2014 X5 F15 35D
Join Date: Nov 2015
Location: Ft. Lauderdale, FL

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by smyles View Post
Time to get under the car and re-check the wiring/plugs.
Yes, that is my next step. I had that same thought, raising the transfer case might have broken some plug from the motor or disconnect something.
Appreciate 0
      01-26-2021, 02:29 PM   #8
speedracerM4
Private
speedracerM4's Avatar
39
Rep
69
Posts

Drives: 2015 M4
Join Date: Oct 2016
Location: Baltimore

iTrader: (0)

Sorry to hear about your situation. For others doing diy trans filters, I found this to get the bolts out from under the crossmember.
Attached Images
 
Appreciate 0
      01-26-2021, 02:44 PM   #9
mig25
New Member
mig25's Avatar
United_States
3
Rep
12
Posts

Drives: 2014 X5 F15 35D
Join Date: Nov 2015
Location: Ft. Lauderdale, FL

iTrader: (0)

Cross member

Quote:
Originally Posted by speedracerM4 View Post
Sorry to hear about your situation. For others doing diy trans filters, I found this to get the bolts out from under the crossmember.
I have these, it will not fit, the bolts are Torx T40 and not HEX
Appreciate 0
      01-26-2021, 04:48 PM   #10
speedracerM4
Private
speedracerM4's Avatar
39
Rep
69
Posts

Drives: 2015 M4
Join Date: Oct 2016
Location: Baltimore

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Welli View Post
Quote:
Originally Posted by speedracerM4 View Post
Sorry to hear about your situation. For others doing diy trans filters, I found this to get the bolts out from under the crossmember.
I have these, it will not fit, the bolts are Torx T40 and not HEX
You are correct. This is the tool I meant.
Attached Images
 
Appreciate 0
      01-26-2021, 06:13 PM   #11
smyles
Major
929
Rep
1,090
Posts

Drives: X5
Join Date: Jan 2012
Location: DC

iTrader: (0)

hex bit + wise grips
Appreciate 0
      01-27-2021, 04:56 PM   #12
Tannaciousz
New Member
0
Rep
6
Posts

Drives: 2015 BMW X5
Join Date: Jan 2021
Location: Tx

iTrader: (0)

Chassis stabilization error

I as well get that same error on occasion. Started a couple weeks ago. Along with that error, also came the
Parking Brake Reduced error as well. Not sure if these two are related or not. Indy shop quoted $1,700.00 to replace parking brake module and register it. Couldn't give me an answer on the chassis stabilization error though. Thought it was a low voltage battery issue but that turned out not to be the case. ??
Appreciate 0
      01-27-2021, 06:51 PM   #13
Tannaciousz
New Member
0
Rep
6
Posts

Drives: 2015 BMW X5
Join Date: Jan 2021
Location: Tx

iTrader: (0)

Here's the two messages I get on mine. Pretty frustrating because the truck drives completely fine, other than these annoying warning lights.
Attached Images
  
Appreciate 0
      01-27-2021, 07:27 PM   #14
turboawd
Colonel
1553
Rep
2,909
Posts

Drives: 2015 X5 35i
Join Date: May 2015
Location: United States

iTrader: (0)

Do you have A code reader? What's the code?
Appreciate 0
      01-27-2021, 08:18 PM   #15
Megatr0n
Private First Class
Megatr0n's Avatar
United_States
39
Rep
117
Posts

Drives: BMW F15 X5 (N55)
Join Date: Jul 2017
Location: NYC

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Tannaciousz View Post
Here's the two messages I get on mine. Pretty frustrating because the truck drives completely fine, other than these annoying warning lights.
Hey sorry to go off topic here but I'm amazed that you're getting 600 miles on your X5! I know it's because you have a diesel but WOW! I only get around 300 to 400 miles max.
Appreciate 0
      01-27-2021, 09:14 PM   #16
Tannaciousz
New Member
0
Rep
6
Posts

Drives: 2015 BMW X5
Join Date: Jan 2021
Location: Tx

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by turboawd View Post
Do you have A code reader? What's the code?
No sir, I don't have a code reader. I'm new to the BMW world. Bought this '15 X5 35d used in '19 with a little over 50k miles. Only issue I've had was a warranty emission component that the dealer replaced last month. Now these issues are driving me crazy. Do you have a good code reader recommendation for a DIY guy like myself? I hate paying the insanely high diagnostic fees at the dealership. I've done the routine maintenance, air/oil/ and fuel filter changes, DEF filling, brakes, rotors and sensors. Transmission fluid arrive is coming next, I assume I'll need some kind of code reader/computer to read fluid temps.
Appreciate 0
      01-27-2021, 09:15 PM   #17
RED_Y_
Major
United_States
523
Rep
1,260
Posts

Drives: 2014 X5 3.5d
Join Date: Sep 2017
Location: SF Bay Area

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Megatr0n View Post
Hey sorry to go off topic here but I'm amazed that you're getting 600 miles on your X5! I know it's because you have a diesel but WOW! I only get around 300 to 400 miles max.
Diesel FTW! I posted picture somewhere with 800 miles range right after I drove 200 miles in eco mode and re-fueled.
Appreciate 0
      01-27-2021, 09:16 PM   #18
Tannaciousz
New Member
0
Rep
6
Posts

Drives: 2015 BMW X5
Join Date: Jan 2021
Location: Tx

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Megatr0n View Post
Hey sorry to go off topic here but I'm amazed that you're getting 600 miles on your X5! I know it's because you have a diesel but WOW! I only get around 300 to 400 miles max.
That was my main reason for buying the diesel. Hella good fuel economy. Long highway trips it sees 31-32 mpg,. Average driving town and highway is 28 mpg consistently.
Appreciate 0
      01-27-2021, 11:38 PM   #19
turboawd
Colonel
1553
Rep
2,909
Posts

Drives: 2015 X5 35i
Join Date: May 2015
Location: United States

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Tannaciousz View Post
No sir, I don't have a code reader. I'm new to the BMW world. Bought this '15 X5 35d used in '19 with a little over 50k miles. Only issue I've had was a warranty emission component that the dealer replaced last month. Now these issues are driving me crazy. Do you have a good code reader recommendation for a DIY guy like myself? I hate paying the insanely high diagnostic fees at the dealership. I've done the routine maintenance, air/oil/ and fuel filter changes, DEF filling, brakes, rotors and sensors. Transmission fluid arrive is coming next, I assume I'll need some kind of code reader/computer to read fluid temps.

Look up bimmerlink and bimmercode. Easy to use.

And if you want to get more details and diagnostics, look up ISTA.

What did you do to the transmission? Just change pan and fluid? You top off the fluid with the engine running?
Appreciate 0
      01-28-2021, 08:15 AM   #20
Tannaciousz
New Member
0
Rep
6
Posts

Drives: 2015 BMW X5
Join Date: Jan 2021
Location: Tx

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by turboawd View Post
Look up bimmerlink and bimmercode. Easy to use.

And if you want to get more details and diagnostics, look up ISTA.

What did you do to the transmission? Just change pan and fluid? You top off the fluid with the engine running?
I look into bimmercode and bimmerlink. I haven't done anything to the trans yet, it's on the to do list after sorting out this chassis stabilization error and parking brake error. Is anybody else other than me and the original poster on this topic experienced this? If so what was the solution?
Appreciate 0
      01-28-2021, 11:00 PM   #21
blasterman78
New Member
10
Rep
28
Posts

Drives: X5 F15
Join Date: May 2017
Location: US

iTrader: (0)

I had the same error come up on mine. A year or so ago. It happened after I replaced my battery. https://www.bimmerpost.com/forums/sh...php?p=25365374. Might not be the same issue but got the same error. Just a thought
Appreciate 0
      01-28-2021, 11:27 PM   #22
RED_Y_
Major
United_States
523
Rep
1,260
Posts

Drives: 2014 X5 3.5d
Join Date: Sep 2017
Location: SF Bay Area

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by blasterman78 View Post
I had the same error come up on mine. A year or so ago. It happened after I replaced my battery. https://www.bimmerpost.com/forums/sh...php?p=25365374. Might not be the same issue but got the same error. Just a thought
Yep I replaced steering wheel and disconnected the battery, got all sorts of errors including the chassis stabilization one. Got it fixed by calibrating steering wheel sensor.
https://f15.bimmerpost.com/forums/sh....php?t=1683268
https://f15.bimmerpost.com/forums/sh...1432532&page=3
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 11:20 AM.




xbimmers
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST